Bursa MEEXX Fuarı Sona Erdi: Makine Sektörünün Küresel Gücü Sergilendi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iştiraki KFA Fuarcılık ve Makine İmalatçıları Birliği (MİB) iş birliğinde düzenlenen Makine ve Teknolojileri Fuarı (MEEXX), 3–6 Aralık tarihleri arasında Bursa Fuar Merkezi'nde kapılarını kapattı.

30 bin metrekarelik alanda 120’nin üzerinde firmanın yerli ve milli teknolojilerini sergilediği fuar, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Asya’dan gelen profesyonel alım heyetleriyle uluslararası işbirliklerine zemin hazırladı.


Makine Sektörü Ekonomik Bağımsızlığın Stratejik Alanı

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, fuara ilişkin değerlendirmesinde makine sektörünün Türkiye ekonomisi için taşıdığı stratejik öneme dikkat çekti.

  • Sektörün Konumu: Makine sektörü, Türkiye’nin teknolojik ve ekonomik bağımsızlığının en stratejik alanlarından biri olarak tanımlandı.

  • Üretim Gücü: Türkiye'nin 57 bin girişimcisi ve 28 milyar doları aşan ihracatıyla makinede güçlü bir üretim ülkesi konumunda olduğu belirtildi.

  • İthalat Uyarısı: Türkiye’de üretilebilen ürünlerden oluşan 45 milyar dolarlık makine ithalatı hacmine dikkat çekildi.

  • MEEXX'in Rolü: Başkan Burkay, "Üretmek kadar, ürettiğiniz teknolojiyi dünya pazarlarıyla buluşturmak da kritik öneme sahip." diyerek MEEXX'in küresel alıcılar için güçlü bir temas zemini oluşturduğunu vurguladı.


MİB: "Küresel Yarışta Güçlüyüz, Bir Üst Lige Çıkmalıyız"

MİB Yönetim Kurulu Başkanı Fatih İğrek, Türk makine sektörünün ulaştığı kapasiteyi ve geleceğe yönelik hedefleri paylaştı.

  • Küresel Başarı: Türkiye’nin makine üretiminde yıllık 60 milyar doların üzerinde bir kapasiteye ulaştığı; makine ihracatında dünyada 13'üncü, Avrupa’da ise 4'üncü sırada olduğu açıklandı.

  • Kilit Veriler: Sektörün yüzde 70 yerlilik oranı, kilogram başına 6,2 dolarlık ihracat değeri ve 550 bin kişiye ulaşan istihdam etkisiyle güçlü bir konumda olduğu belirtildi.

  • Gelecek Vizyonu: İğrek, rekabetin artık yalnızca düşük fiyatla yapılamayacağını, verimli, akıllı ve mühendislik odaklı üretimle "bir üst lige çıkmak" zorunda olunduğunu vurguladı.


Uluslararası İşbirliği Zirvesi: Brezilya ile Protokol İmzalandı

MEEXX Fuarı, sadece sergileme değil, aynı zamanda uluslararası ticari işbirliklerinin de geliştirildiği bir platform oldu.

  • İmza Atılan Protokol: Makine İhracatçıları Birliği ile Brezilya Endüstriyel Makine ve Ekipman İthalatçıları Birliği (ABIMEI) arasında iş birliği protokolü imzalandı.

  • Brezilya Pazarı: Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özkayan, Brezilya’nın yıllık 44 milyar doların üzerinde makine ithal eden dev bir pazar olduğunu belirtti.

  • İhracat Artışı: Türkiye’nin Brezilya’ya ihracatının son 5 yılda iki kattan fazla artarak 110 milyon doların üzerine çıktığı, özellikle metal işleme ve takım tezgâhlarında yedi kata yaklaşan büyüme yaşandığı kaydedildi.


Sektör Temsilcilerinden Verimli Fuar Değerlendirmeleri

Fuara katılan önemli firmaların temsilcileri, MEEXX'in sağladığı network ve ticari verimlilikten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

  • Akyapak: Yurtdışı Satış Müdürü Yavuz Akyapak, fuarın çok verimli geçtiğini ve yeni geliştirdikleri ürünleri tanıttıklarını belirtti. BTSO'ya katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Dener Grup: Teknik Genel Müdür Yardımcısı Kanber Sedef, fuarda olumlu geri bildirimler aldıklarını ve Türk makine sektörünün gücünün sergilenmesinden gurur duyduklarını ifade etti.