Yıldırım Belediyesi'nden Örnek Proje: Yemek Atıkları Mamaya Dönüşüyor

Yıldırım Belediyesi, israfı önlemek ve sokak hayvanlarını beslemek amacıyla yürüttüğü projede önemli bir iş birliğine imza attı.

Otoyol Yatırım İşletmeleri A.Ş ile imzalanan protokol sayesinde, şirket yemekhanesinden çıkan atıklar kedi ve köpek mamasına dönüştürülüyor. Bu çevre dostu girişim, hem atık yönetiminde yenilikçi bir çözüm sunuyor hem de sokak hayvanlarının beslenme sorununa kalıcı bir destek sağlıyor.


Bugüne Kadar 87 Ton Mama Üretildi

Yıldırım Belediyesi'nin Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğü bünyesinde kurduğu Mama Üretim Tesisi, haftalık yaklaşık 2 ton yemek atığını mamaya dönüştürme kapasitesine sahip. Kamu hastaneleri, öğrenci yurtları ve lokantalardan toplanan gıda atıkları, burada işlenerek paketleniyor ve başta Yıldırım Hayvan Barınağı olmak üzere hayvanseverlere dağıtılıyor. Nisan 2023'ten bu yana toplam 161 ton yemek atığından 87 ton mama üretimi gerçekleştirildi.


İş Birliği Kapsamı Genişliyor

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, projenin kapsamını genişletmeye devam ettiklerini belirtti. Otoyol Yatırım İşletmeleri A.Ş ile imzalanan protokol kapsamında son iki ayda 1.800 kg yemek atığından 950 kg mama üretildi. Üretilen mamalar, Otoyol Yatırım İşletmeleri çalışanlarına dağıtılarak sokak hayvanlarına ulaştırıldı. Başkan Yılmaz, "Yeni iş birlikleri ile hem sıfır atık hem de mama üretimi çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diyerek projenin sürdürülebilirliğine vurgu yaptı.