Urla Gastronomi Film Festivali'nde Yemek ve Sinema Buluştu: Dolu Dolu Bir İkinci Gün!

"Sofradan Beyaz Perdeye: Yemek ve Sinemanın Buluşma Noktası" temasıyla bu sene ilk kez hayata geçirilen Uluslararası Urla Gastronomi Film Festivali'nin ikinci günü de noktalandı.

Festivalin ikinci gününde de söyleşi, atölye, ustalık sınıfı, tadım etkinlikleri ve film gösterimleri katılımcılarla buluştu.

Katılımcıları gastronomi ve sinema odaklı birçok etkinlikle buluşturan festivalin ikinci gününde Açık Perde Kısa Film Seçkilerinden; "Perşembe, Churchill Değil, Çörçil, Şefin Yolculuğu, Yerüstü Yeraltı Toprağına Renk Katanlar, Enginar Zamanı" filmlerinin gösterimleri yapıldı. "IGCAT Food Film Menu 2024" Tanıtım Filmleri Seçkisi de izleyenlerle buluştu. En El Camino De Esminna – İzmir’in Yolunda ve UMAMI filmleri de festival katılımcılarının beğenisine sunuldu.

Urla'da Söyleşiler ve Ustalık Sınıflarıyla Dolu Bir Gün

Festivalin ikinci gününde birçok söyleşi düzenlendi. "Sözcükler, Tatlar Ve Görüntüler" etkinliğinde Nihat Özdal ve Kemal Varol, "Mutfağın Alt Üst Oluşu; Les Saveurs Du Palais - Sarayın Tatları" etkinliğinde Prof. Dr. Seda Genç, Sırma Güven ve Şef Aylin Yazıcıoğlu, "Denizlerden Sofralara" etkinliğinde Şef Osman Serdanoğlu ve Gökmen Sözen, "Yeryüzü Sofraları" etkinliğinde ise Ahmet Güzelyağdöken ve Ercan Kesal festival katılımcıları ile buluştu. Festival kapsamında düzenlenen söyleşi etkinliklerinde Yönetmen Pere Albero ve Yönetmen Valentin Marcus Andersen katılımcıların sorularını yanıtladı.

Gastro Sınıf etkinlikleri kapsamında Şef Daniel Olivella'nın katılımıyla "Akdeniz’den Kültür ve Lezzet: Katalan Mutfağı" etkinliği ile Şef Ozan Kumbasar ve Şef Aylin Yazıcıoğlu katılımlarıyla Gastro Sınıf etkinlikleri katılımcılarla buluştu. Sine Sınıf etkinlikleri kapsamında ise Marlow Murat Karakütük’ün katılımıyla "Yemek ve Filmler Üzerine Psikokültürel Bir Yolculuk" etkinliği düzenlendi.

Paylaşmanın Anlamı ve Mutfaktaki Kadın Eli

"Sözcükler, Tatlar ve Görüntüler" etkinliğinde konuşan Kemal Varol, roman kahramanlarının hikayelerini anlatırken farklı yemek kültürleriyle nasıl buluştuğunu aktardı. Nihat Özdal ise yemek ile hikaye arasında benzerlikler olduğunu, her ikisinde de tadın ve ölçünün önemini vurguladı.

"Mutfağın Alt Üst Oluşu; Les Saveurs Du Palais - Sarayın Tatları" etkinliğinde Prof. Dr. Seda Genç filmin eğitim ve öğrenmeye vurgu yaptığını belirtirken, Şef Aylin Yazıcıoğlu kadınların mutfakta gizli kahramanlar olduğunu ve geleneksel mutfağı daha iyi yansıtabildiklerini ifade etti.

"Denizlerden Sofralara" etkinliğinde Şef Osman Serdanoğlu, sürdürülebilirliğin önemine değinerek değişen balık popülasyonlarına uyum sağlamanın ve yeni türleri mutfağa adapte etmenin gerekliliğini anlattı. "Yeryüzü Sofraları" etkinliğinde ise Ercan Kesal, paylaşmanın bir nezaket değil, bir yaşam kültürü olduğunu vurgulayarak günümüz dünyasında paylaşma eksikliğine dikkat çekti.

Festivalde ayrıca "Tasty Cinema" ile katılımcılar, film izleme deneyimini çoklu duygularla zenginleştiren özgün bir etkinliğe katılma fırsatı buldu. Festivalin ikinci günü Murat Meriç’in sahne performansıyla düzenlenen "Şarkılarla Memleket Sofraları" etkinliğiyle son buldu.