YAPİDER'den Deprem Güvenliği Vurgusu: Sismik İzolatörler ve Dirençli Yapılar Masaya Yatırıldı

Yatırım Profesyonelleri ve İşbirliği Derneği (YAPİDER), üyelerini ve gayrimenkul sektörü profesyonellerini güncel ve önemli konularda bilgilendirme misyonunu sürdürüyor.

Bu kapsamda düzenlenen programda, Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, depremlere karşı yapılarda alınacak önlemler ve sismik izolatörler hakkında değerli bilgiler aktardı.

YAPİDER: Gayrimenkul Sektörünün Uzmanlık Merkezi

YAPİDER Dernek merkezinde gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan YAPİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sevcan İlici, derneğin kuruluş amacı ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. İnşaat sektörünün, 250 alt sektörü ve 6 milyondan fazla çalışanıyla devasa bir sektör olduğunu belirten İlici, gayrimenkul danışmanlarının bu sektörün en önemli paydaşlarından biri olduğunu vurguladı. Gayrimenkul danışmanlığı işinin bilgili, profesyonel ve uluslararası standartlarda icra edilmesi gerektiği inancıyla YAPİDER'i bir uzmanlık merkezi olarak kurduklarını ifade eden İlici, profesyonel danışmanlar ve yatırımcıların bir araya geldiği derneklerinde, eğitim ve bilgilendirme programları aracılığıyla meslektaşlarının ve sektörün gelişimine katkı sunmayı hedeflediklerini belirtti.

Dirençli Şehirler İçin Yönetmeliğe Uygun Yapılar Şart

Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, sunumunda Bursa ve Türkiye'nin deprem kuşakları üzerinde yer aldığını hatırlattı. Can kayıplarına depremin değil, depreme dirençli şekilde yapılmayan binaların neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bayhan, son deprem yönetmeliğinin can kayıplarını önlemek amacıyla güncellendiğini söyledi.

Bayhan, yönetmeliğe uygun olarak inşa edilen yapıların olası afetlerde can kayıplarını önleyeceğini belirterek, afetlere karşı dirençli yapılar inşa ederken şu hususların önemine dikkat çekti: zeminin sağlamlığı, zemine uygun önlemler, insan hayatını öne çıkaran projelendirme, yerinde ve zamanında denetleme, kaliteli malzeme ve işçilik kullanımı ve yapıyı korozyon tehlikesine karşı sıvı etkisinden koruma.

Sismik İzolatörler: Deprem Anında En Güçlü Koruma Sistemleri

Prof. Dr. Beyhan Bayhan, sunumunun önemli bir bölümünü sismik izolasyon sistemlerine ayırdı. Bu sistemin dünyada bilindiğini ve Türkiye'de de kullanımının yaygınlaşmaya başladığını belirten Bayhan, şu anda ülkemizde farklı yapılarda kullanılan 30 binden fazla sismik izolatörün mevcut olduğunu ve bunların büyük bir kısmının bir Türk firması tarafından üretilip ihraç edildiğini bildirdi.

Sismik izolasyon sisteminin çalışma prensibini açıklayan Bayhan, olası depremler anında binayı etkileyen sarsıntıların temelde absorbe edildiğini, binanın üst yapısında oluşacak hareketlenmeleri en aza indirerek kırılmaları önlediğini ve böylece can kaybının yanı sıra maddi kayıpları da engellediğini vurguladı. Sismik izolatörlerin sadece Türkiye'de değil, dünya çapında da depremler anında koruma sağlayan en güçlü sistemler arasında olduğunu belirten Bayhan, bu sistemin yaygınlaştırılması için çalıştıklarını söyledi.

Etkinlik, soru cevap bölümünün ardından YAPİDER Başkanı Sevcan İlici'nin Prof. Dr. Beyhan Bayhan'a teşekkür plaketi takdimi ile sona erdi.