Diş eti çekilmesinin nedenlerinden belirtilerine ve tedavi yöntemlerine kadar merak edilen tüm detayları aktaran Dr. Güler, erken teşhisin ve doğru müdahalenin önemine dikkat çekti.
Diş Diplarında Sarılık Varsa Dikkat! Diş Eti Çekiliyor Olabilir!
Diş eti çekilmelerinin genellikle diş taşlarına bağlı olarak geliştiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, "Diş taşı birikimiyle birlikte diş eti itilir. Ayrıca ağız içindeki kas bağlantıları (frenulum) bazen dişe çok yakın yerden bağlandığı için dudak hareketleriyle diş etinin çekilmesine neden olabilir" uyarısında bulundu.
Bu gibi durumlarda frenektomi adı verilen cerrahi işlemle kas bağlantısının alınabildiğini dile getiren Güler, "Tırnakla diş etini geri itme, ağza kalem, anahtarlık gibi sert cisimleri alma veya agresif diş fırçalama gibi yanlış alışkanlıklar da diş eti çekilmesine yol açabilir. Dişin normalde beyaz, kök kısmı ise sarı renklidir. Diş diplerinde sarı bir renk fark ediyorsanız, diş eti çekilmesi yaşıyor olabilirsiniz" açıklamasını yaptı.
Diş Eti Çekilmesi Aynı Zamanda Kemik Kaybının da İşareti!
Diş etinin tek başına çekilmediğini, altında kemik kaybının da yaşandığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, "Diş eti ile kemik arasında her zaman belirli bir mesafe bulunur. Diş eti çekildiğinde, kemik de çekilmiş ve erimiştir. Dişin kökünü kemik üzerinde tutan alveol kemiğindeki erime dişin sallanmasına ve zamanla çekilmesine neden olabilir. Ayrıca diş eti çekilmesi olan dişlerde kök yüzeyi açığa çıkar. Kök yüzeyi mine gibi pürüzsüz olmadığı için yemek artıklarının daha fazla birikmesine ve temizlenmesinin zorlaşmasına yol açar. Bu durum da diş çürükleri riskini artırır" şeklinde konuştu.
Diş Eti Eski Konumuna Her Zaman Getirilemeyebilir!
Diş taşı kaynaklı diş eti çekilmelerinin düzenli diş temizliği (altı ayda bir) ile önlenebileceğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, "Frenulum kaynaklı veya kişinin yanlış alışkanlıklarına bağlı diş eti çekilmelerinde ise bu nedenlere yönelik tedaviler uygulanmalıdır. Diş etinin cerrahi operasyonla eski konumuna getirilmesi her hastada mümkün olmayabilir. Ağız içi ölçümler uygunsa, damaktan alınan doku parçalarıyla diş eti çekilmesine müdahale edilebilir" diyerek sözlerini tamamladı.