Oya Akbaş büyük ses getiren kitabı hakkında konuştu

Edebiyat dünyasında büyük ses getiren 'Akran Zorbalığı' kitabının yazarı uzman Pedagog ve başarılı yazar Oya Akbaş ile sizin için konuştuk.

Mesleki bilgi birikimi ve bu birikimi döktüğü eğitici kuralları üzerine değerlendirmelerde bulunan uzman pedagog Oya Akbaş, Akran Zorbalığı adlı kitabı ile yine birey ve aileler için bir kılavuz olmayı başardı. Verdiği eğitimler ile de bireylere katkı sağlayan Oya Akbaş eğitici çalışmaları ile haberimizde.

Öncelikle sizi tanımak isteriz. Uzman Pedagog Oya Akbaş kimdir?

Merhaba, elbette kendimi tanıtayım; 26.01.1974 Erzurum doğumluyum. Ama babamın mesleği dolayısıyla ülkemizin nadide birçok şehrinde yaşamak gibi bir şansım oldu. İlk, orta ve liseyi farklı şehirlerde okudum. Üniversiteyi Ankara 'da Hacettepe Üniversitesi’nde okudum. Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra 3 yıl pedagojik formasyon aldım.  Özel üniversitede klinik psikoloji üzerine yüksek lisans yaptım.

Akran zorbalığı adlı kitabınız birçok birey ve ebeveyne ışık tutuyor. Eğitim hayatını da kolaylaştırıyor diyebiliriz. Akran zorbalığı adlı kitabınızda bireylere öncelikli olarak verilmek istenen en net mesaj nedir?

Kitabımda vermek istediğim en net mesaj eğitimin, kültürel değerlerin çok önemli olduğu ve ev aile içerisinde, yani çocuğun yetiştiği ortamda kesinlikle sözlü-fiziki şiddette maruz kalmamalı. Sabırlı, hoşgörülü anne babalar ve iyi eğitim öğretim veren öğretmenler yok edecek zorbalığı.

Akran zorbalığı neden kaynaklanıyor? Akran zorbalığına maruz kalanların atması gereken ilk adım nedir?

Akran zorbalığının birçok nedeni var elbette. Her daim söylediğim şu; bilginin olmadığı yerde saygı olmaz, saygının olmadığı yerde sevgi olmaz ve sevgisizlik şiddetti doğurur. Zorbalık sadece okullarda olan bir durum değil. Her yerde her alanda var. Gençlerin arasındaki zorbalığın en baş nedeni kendini üstün gösterme, tutma ve görme. Özellikle kızlar arasındaki durum dış görünüş üzerinden hüküm sürüyor. Erkek çocukları arasında da güç mücadelesi, kabul görme, kabul ettirme. İnsan olmanın en büyük handikabı kabul görmek, taktir edilmek, beğenilme isteği. Hâl böyle olunca zorbalık baş gösteriyor. Bir de genç; aile içinde de değer görmüyorsa ya da aşırı şımartılmışsa şiddet, zorbalık kaçınılmaz olur.

Eğitici kitaplarınız ile beğeni topluyorsunuz. Eğitim semineri gibi bir çalışma düşünüyor musunuz?

Bunu yıllardır yapıyorum ve hız kesmeden de devam edeceğim.

Yeni ve eğitici çalışmalarınız nelerdir?

Çok yakın zamanda, “Depresyon” adlı kitabım çıkacak. Aynı zamanda yıllardır, “aile – çocuk eğitimleri” durmaksızın devam etmekte.