YAŞAM:
Sakatlanan Köpeğe Amerikalı Sahip Çıktı!

 Türkiye’de çok sayıda sokak köpeği bulunuyor. Bazıları sokaklarda bazıları da barınaklarda yaşamını sürdürüyor. Sakatlanan köpeklere ise kimse sahip çıkmak istemiyor. Bu kapsamda yaklaşık üç yıl önce kurulan He'Art of Rescue International, dünyadaki kritik durumdaki hayvanları kurtarma, tedavi ettirme ve en uygun ailelere yuvalandırmaya çalışıyor. Yaralı, sakat olan köpekleri toplumun yüzde 90’lık kesiminin popüler olmadıkları gerekçesiyle sahiplenmediğini belirten Rima Nur, Türkiye'de yuva bulamadıkları sakat kedi ve köpekleri Avrupa, Amerika ya da Kanada'nın çeşitli yerlerindeki ailelere gönderdiklerini söyledi. Sosyal medyanın gücünden faydalanan gönüllüler, şuana kadar Türkiye, Hollanda, İngiltere, Almanya, İsveç, Norveç, Amerika, Belçika, İskoçya, Kanada, İspanya’da yer alıyor.

He'Art of Rescue International Türkiye kurucusu ve yöneticisi Rima Nur, Türkiye’de sakat kalmış ve sahiplenilmesi zor olan hayvanlara yuva bulmaya çalışıyor. Çok sayıda sakat köpeğe yurtiçi ve dışında yuva bulan Ruma Nur, son olarak Esenyurt’taki bir köpek için kolları sıvadı. Köpeğin videosunu çeken ve sosyal medya üzerinden paylaşan Nur, onu yuvasına alacak gönüllüler aradı. Köpeğin videoları paylaşım sitesinde 100 binden fazla izlendi. Köpeğin kırıklarını tedavi ettiren Rima Nur, yurtdışından tekerlekli sandalye getirdi. Sosyal medya ve siteleri üzerinden yaptığı tüm çağrılara rağmen sakat bir köpeği kimse almak istemedi. Son olarak köpeği New York’ta veterinerlik yapan bir kadın sahiplendi. Belgesel için Türkiye’de bulunan bir grupla irtibata geçen veteriner, köpeğin Amerika’ya getirmelerini rica etti. Atatürk Havalimanı’na gelen ekip, buradaki işlemlerin ardından köpekle birlikte New York’a uçtu.

AMERİKA’DA YUVA BULDUK

Bir yaşındaki Lawson ismini verdikleri köpek üzerinden yaptıkları işi anlatan Rima Nur, “Türkiye’deki trafik kazası geçirmiş, sakatlanmış, çok zor iyileşecek hayvanları kurtarıp yurtiçinde ve dışında yuva arıyoruz. Lawson ismini verdiğimiz köpek, Esenyurt’ta trafik kazası geçirdi. Kendisi sokak köpeği, kaza geçirdikten sonra birkaç gün kimse onunla ilgilenmemiş. Daha sonra barınak görevlileri alıp, barınağa götürüyorlar. Maalesef barınakta da kimse yardımcı olmuyor, dışarıdan sahiplenenler de olmuyor. Dolayısıyla biz onu aldık, tedavilerini tamamladık. Omurga kırığı var. Türkiye’de ya da yurtdışında herhangi bir tedaviye cevap verecek bir kırık değil. Biz ona ABD’de bir yuva bulduk. Şuan oraya yolluyoruz.” diye konuştu. 

SAKATLANAN KÖPEĞE YUVA BULMAK ÇOK ZOR

Yaklaşık 3 senedir bu hayvanlara yardımcı olduklarını dile getiren Nur, bu zamana kadar çok sayıda köpeğe yuva bulduklarını söyledi. Tam rakam veremeyeceğini aktaran Nur, sakat köpeklere yuva bulmanın çok zor olduğunu belirtti. İyileşmesi zor kritik vakaları alıp üzerinde çalıştıklarını ifade eden Nur, “Türkiye’de sahiplenmiyorlar. Maalesef Türkiye’de köpek kültürü yok. Biz ev içinde bakılmak üzere sahiplendiriyoruz. Bunu sağlayamıyorlar sahiplenen insanlar. O kadar yaşadığı acılardan sonra biz onların insanlarla iç içe yaşasın istiyoruz. Maalesef Türkiye’de sağlayamıyoruz dolayısıyla yurtdışına gönderiyoruz.” ifadesini kullandı.

YURTDIŞINDAN TEKERLEKLİ SANDALYE GETİRİLDİ

Lawson’un tamamen sağlığına kavuşması için röntgenlerini, çeşitli uzmanlara gösterdiklerini söyleyen Nur sözlerini şöyle tamamladı: “Yurtiçinde ve dışında uzmanlar yapılabilecek bir şey olmadığını söyledi. Yurtdışından tekerlekli sandalye getirdik. Bunun üzerine köpeği New York’ta bir veterinere sahiplendirdik. Bundan sonra hayatını güvenli şekilde yaşayacak. Türkiye’de cinsi olmayan, sokak köpeği tabir edilen sahiplenmiyor insanlar. Sahiplenseler ile bahçelerinin köşesinde duruyor. Cins köpekler gibi bakmıyorlar. Bu tamamen bir ön yargı, sokak köpekleri en az onlar kadar akıllı ve sevecen. Kaza geçirmiş olan bir köpeğe maalesef Türkiye’de kimse sahip çıkmadı. Bizde yurtdışında ona sahip çıkacak olan veteriner bir hanıma gönderiyoruz.” 

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

Merakla beklenen model Türkiye'ye geldi
Dünyadaki en seçkin motosiklet markalarından İtalyan Moto Guzzi, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen...

Haberi Oku