YAŞAM:
Anne Babalara Akıllı Cihaz Tavsiyesi!

Marmara Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yankı Yazgan, ebeveynlere çocuk ve teknoloji konusunda önemli uyarılarda bulundu. Anne-babaların akıllı telefon ve tablet kullanımını daha pozitif gördüklerini ifade eden Yazgan, “Ebeveynlerin tablet telefon kullanımında ısrarcı olmalarının bir gerekçesi akıllı teknoloji kullanımını bebeklikten öğrensinler diye, ancak bu pek geçerli bir gerekçe değil, cihazlar zaten giderek kullanımı öğrenilmesi gerekmeyecek basitlikte oluyorlar." ifadesini kullandı.

"Bir başka gerekçe ise, cihazları çocuklarını emanet ettikleri bir bakıcı olarak görmeleri." diyen Yazgan, şu tavsiyede bulundu: "Buradaki önemli nokta ebeveynlerin kendi rahatları için çocuklara özgürlük ya da fayda adı altında gereksiz teknoloji kullanımının önünü açmamaları. Aksine çağımızda aileler çocuklarına teknolojik cihazların kullanımını diş fırçalamayı öğretir gibi öğretmeliler. Bunun için ise ebeveynlerin önce kendi kullanım alışkanlıkları ile çocuklarına örnek olmaları gerekiyor.”

TEKNOLOJİ KULLANIMINDA 3 YAŞ SINIRI

Özellikle küçük çocukların eline akıllı cihaz verilmesine karşı çıkan Yazgan, 3 yaş öncesi çocukların elektronik medya ile tanıştırılmaması gerektiğini vurguladı. Bununla birlikte çocukların akıllı cihazlarla geçirdiği zamanın mutlak bir ziyan olmadığının altını çizerek, faydalı ve etkili kullanımın önemine dikkat çekti. Bu noktada dile getirilen, "Kaç saat?" sorularına karşılık olarak cevap verirken de şunları söyledi:

“Akıllı cihazların kullanımı 5 yaşına kadar günde maksimum 1 saat, 5 yaşından sonra günde 2 saat olarak ayarlanmalı. Çocukların odalarında televizyon ve bilgisayar bulundurulmamalı, akıllı cihazlar ise uyku zamanı oda dışında bırakılmalı. Ailece yapılan sosyal aktiviteler ve çocuğa kazandırılacak hobiler büyük önem taşıyor. Teknoloji kullanımı ödül olarak da sunulmamalı. Siber suçların ve zorbalıkların arttığı günümüzde ebeveynlere düşen en büyük sorumluluk ise çocukların sosyal medya hesaplarını istismar olasılığı açısından düzenli kontrol etmek ve oynadığı oyunlar hakkında bilgi sahibi olmak” dedi.

Bu arada çocukların ve gençlerin ruh sağlığı önceliklerine vurgu yapan; çocuklar, gençler, aileler ile eğitimcilerin eğitim alanında yaşadıkları ruhsal ve davranış sorunları konu edinen Okul Ruh Sağlığı Sempozyumu bu yıl beşinci kez düzenlenecek. 25-26 Mart tarihlerinde yapılacak etkinlik; Psikolojik Rehabilitasyon ve Eğitim Programları Derneği (PREP) ve Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Gelişimi Bölümü ortaklığıyla Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde gerçekleştirilecek. Sempozyumun eşbaşkanlığını Prof. Dr. Yankı Yazgan yürütecek. 
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

banner97

Merakla beklenen model Türkiye'ye geldi
Dünyadaki en seçkin motosiklet markalarından İtalyan Moto Guzzi, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen...

Haberi Oku

banner108