SAĞLIK:
Omurga Cerrahisinde Üçüncü El!
Memorial Şişli /  Ataşehir Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı omurga cerrahisinde kullanılan ileri teknoloji hakkında bilgi verdi.
Omurga cerrahisi her yaşta uygulanabiliyor
Omurga cerrahisinde yaş gruplarına göre farklı ameliyatlar yapılmaktadır. Çocuklarda daha çok doğumsal sorunlardan kaynaklanan kemik açıklığı, omurga ve omuriliğin kendinden tümörleri gibi hastalıkların tedavisi ön plana çıkmaktadır. Orta yaş grubunda dejeneratif hastalıklar olarak bilinen boyun, sırt ve bel fıtıklarının cerrahisi sık görülürken ileri yaşlarda ise kemik erimesine bağlı kanal daralması ve kayma sorunlarının cerrahisi yapılmaktadır. Kemiğin osteoporotik değişikliklerine bağlı kanalda daralma, kanal zarlarına bağlı omurilik ve sinir basısıyla ortaya çıkan sorunlar da ileri yaş grubunda sık görülen cerrahiler arasındadır. Bunların yanında doğuştan ya da sonradan edinilebilen omurga eğrilikleri yani skolyoz ile travma sonucu ortaya çıkan yaralanmalar da omurga cerrahisi gerektirmektedir.
Sosyal yaşamınıza çok daha hızlı dönebilirsiniz
Omurga cerrahisinde, hasta güvenliğiyle ilgili ortaya çıkabilecek riskleri önlemeye yönelik birçok teknolojik gelişme yaşanmaktadır. Cerrahi girişimi başarıyla tamamlamak ve herhangi bir komplikasyon yaşanmaması için geliştirilen ileri teknolojik cihazlar aynı zamanda hastanın ameliyat sonrası hızlıca gündelik yaşama dönmesine sağlamaktadır. Eskiye oranla agresif olmayan, küçük kesilerle ve hedefe dönük yapılan cerrahi işlemler kemik, kıkırdak, doku ve kas gibi tüm anatomik yapıları korumaktadır. Hasta dostu bu tedavi yöntemleri ile cerrahi işlemin yapıldığı çevre dokular ve normal sinir dokularının korunması amaçlanmaktadır.
İleri teknoloji güvenli ameliyat imkanı sağlıyor
Omurga cerrahisinde hem hastanın hem de cerrahın güvenliğini artıran birçok ileri teknoloji ürünü cihaz kullanılmaktadır.
Spinal masa: Omurga cerrahisi için planlanmış ameliyat odasında, uygun bir hasta yatağı yani ameliyat masası kullanılmaktadır. Spinal masa denilen bu özel masalar, hastaların cerrahi sırasında kalp, dolaşım ve benzeri bir sorun yaşamaması için özel olarak tasarlanmaktadır.
O- Arm (intraoperatif tomografi): Ameliyathane ortamında röntgen cihazının yerini alan, ameliyathanede konumlandırılmış bir tomografi cihazıdır. O-Arm sayesinde, hasta ameliyat masasına yatırıldığında gerçek zamanlı tomografisi çekilebilmektedir. Ekrana yansıyan görüntü sayesinde, cerrahi uygulanacak bölge yüzde 100’e yakın doğrulukla tespit edilebilmektedir. Bu da cerrahinin küçük kesilerle yapılmasına olanak sağlamaktadır.  O- Arm cihazının sağladığı bir başka avantaj ise ameliyat esnasında kullanılacak plak vida sistemi gibi enstrümanların tomografiye tanımlı navigasyon cihazı sayesinde olması gereken açıda, doğru hedefe gönderilebilmesine olanak sağlamasıdır.
Nöromonitörizasyon: Yapılan cerrahiye bağlı olarak omurilikte ya da periferik sinirde herhangi bir hasar olup olmadığını ameliyat sırasında tespit etmektedir. Nöroloji uzmanı tarafından ameliyat başlamadan önce hastanın yüzüne, kol ve bacaklarına yerleştirilen elektrotlardan ameliyat boyunca sinyal alınır. Sinyalde düşme olduğunda hassas bölgede olduğu uyarısı verilerek cerrah bilgilendirilir. Bu sayede ameliyat sonrasında oluşabilecek yüz, kol ya da bacak felci riski büyük oranda azaltılır.
 İntraoperatif ultrasonografi: Özellikle tümör ameliyatlarında kullanılan ve kistin tam çıkarılıp çıkarılmadığını gerçek zamanlı görmeye yardımcı olmaktadır. Ameliyat sırasında radyoloji uzmanı tarafından İntraoperatif ultrasonografi uygulanarak tümörün ne kadarının çıkartıldığı hesaplanır. Özellikle normal dokudan zor ayırt edilen tümörlerde tümörlü bölge kalma riskini azaltmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

banner97

Uzmanından uyarı: ''Seçim sağlığınızı...
Adaylar ve kampanyada çalışanlara kendinize zaman ayırın uyarısını yapan Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Mehmet...

Haberi Oku

banner108