SAĞLIK:
GRİBİ HAFİFE ALMA, SONRA ZATÜRRE OLMA

Havalar soğudu, grip salgını kapıda. Uzmanların uyarılarına kulak vermekte fayda var. VM Medical Park Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tekin Atak, “Grip özellikle çocuklar, yaşlılar, akciğer, kalp ve diğer kronik rahatsızlığı olanlar için hayati tehlike oluşturuyor” dedi. Kırgınlık, eklem ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısının gribin başlıca belirtileri arasında olduğunu söyleyen Uz. Dr. Atak, “Önceleri kuru öksürük ve daha sonra balgamlı öksürük gözlenir. Astım bronşiale, kronik bronşit, KOAH hastalığı, bronşektazi, kalp yetmezliği, şeker hastalığı olan hastalarda grip vakaları ağır seyreder. Sadece yaşlıları ve ek hastalığı olanları değil; az oranda da olsa gençlerde ve diğer yaş gruplarında solunum yetmezliğine varabilen zatürreye de neden olabilir. Yoğun bakıma girilecek şekilde solunum yetmezliğini tetiklemesi de muhtemel” diye konuştu.

‘AŞI, 1 AY SONRA KORUR’

 

Risk grubunda olanların bu mevsimde de grip aşısı yaptırılabieceğini kaydeden Uz. Dr. Tekin Atak, “Aşının yaptırıldıktan 1 ay sonra koruma sağladığını da unutmamalıyız. Yüzde 85’in üzerinde koruyuculuk söz konusu. Aşıyı hasta olmadan yaptırmak gerekiyor. Dinlenmek ve semptomatik tedavi dediğimiz ağrıların geçmesi, öksürüğün dinmesi ve burun akıntısının kesilmesi için bir takım ilaçların kullanılması hastalığı konforlu bir şekilde atlatmamıza yardımcı olur. Aşı yaptırmayanlar, gribe karşı antiviral ilaçlara ilk 24-48 saat içinde başlarsa etkili sonuç alınır. 1 haftayı geçen şikayetleri devam edenlerin, doktora mutlaka müracaat etmesi gerekir. Hassas, hastalığa yakalanma riski olanların koruyucu maske kullanmalarını öneriyoruz. Sık el yıkama, dengeli beslenme, vücut direncini artıran vitaminlerden yararlanma ve narenciye tüketmenin de koruyucu etkisi var” ifadelerini kullandı.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

Parkinson tedavileri yüzde 90 oranında olumlu...
Vücudun hareket kabiliyeti üzerinde çok önemli rolü olan dopamin isimli maddenin beyinde eksilmesiyle ortaya...

Haberi Oku