KULTUR-SANAT:
Tarihi Eserlere Yazı Yazanlara Ceza!

 Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Edirne’de birbirinden özel yüzlerce tarihi eserler bulunuyor. Osmanlı dönemi eserlerinin ağırlıkta olduğu şehir bir açık hava müzesini andırıyor.

Selimiye, Üç Şerefeli, Eski (Ulu), Muradiye olmak üzere çok sayıda cami, köprü, kervansaray ve çeşmeye sahip olan Edirne, bu tarihi eserleri görmek isteyen insanların akınına uğruyor. Birbirinden özel olan bu tarihi eserler görüntü kirliliği tehdidi ile karşı karşıya.

Kimliği belirsiz şahıslar çeşitli boyalar kullanılarak tarihi eserlerin duvarına yazılar yazıyor. Bir yazı tahtasını andıran tarihi eserler görüntü kirliliğine neden oluyor.

Edirne Valiliği, tarihi eserlere yazı yazılmasını engellemek amacıyla harekete geçti. Buna göre tarihi eserlere yazı yazılan gençlerin aileleri tespit edilerek uyarılacak.

Ardından da aynı olayın tekrar edilmesi durumunda cezai işlem uygulanacak. Öte yandan valilik yazılan yazıları temizlemek amacıyla bir ekip kurdu. Ekip, çalışmalarını öncelikle valilik çevresindeki yapılarda başlattı.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, gençlerin sprey boyalarla tarihi eserlere yazı yazmasını ilkel bir yöntem olarak değerlendirdi.

Tarihi yapılarda kirliliğin oluşmasının üzücü olduğunu açıklayan Şahin, öncelikle ceza yerine yazı yazan çocukların ailelerinin uyarılacağını kaydetti.

Yapılan tüm uyarılara rağmen yazı yazılmaya devam ettiğini dile Şahin, istemeleri durumunda yazı yazan çocukların ailelerini yıkabilecek para cezalarının verilebileceği uyarısında bulundu.

Şahin, “Tarihi çeşmeler, çeşme olmaktan çıkmış. Duvarları bir yazı tahtası haline gelmiş. Sizin aracılığınızla gençlere sesleniyorum: Gelin bu sevdadan vazgeçin. Spreyle yazı yazarak bir yere varamazsınız. Sadece sizin içindeki o arzu tatmin edilmiş olur. Bırakın şehirlerimizin duvarları temiz kalsın.” dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

banner97

Nihan Akın meydan okudu
Müziğin büyülü dünyasında kendine özgü bir yer edinen değerli sanatçı ''Nihan Akın'',...

Haberi Oku

banner108