GÜNDEM:
YSK'dan FLAŞ Karar!

 YSK, 26. Dönem Milletvekili Seçiminde propaganda döneminin başlangıç tarihinden bitimine kadar uyulması gereken usul ve esasları belirledi. Buna göre açık ve kapalı yerlerde propaganda 31 Ağustos’ta başlayıp 31 Ekim’de sona erecek. Seçim zamanında genel yollar üzerinde, mabetlerde kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarınca gösterileceklerden başka meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak olacak. İlçe seçim kurulları seçim çevrelerindeki miting alanlarının 6 Ekim Salı gününe kadar belirleyecek ve 9 Ekim Cuma günü siyasi partilerin yararlanacakları miting alanları ile tarihleri belirlenecek.

Oy verme gününden önceki onuncu gün olan 22 Ekim Perşembe günü sabahından oy verme gününden önceki gün olan 31 Ekim Cumartesi günü saat 18:00’e kadar olan propaganda süresinde denetim ve gözetim yetkisi ilçe seçim kurullarında, diğer zamanlarda ise yetkinin mahallin en büyük mülkü amirinde olacak.

Yurt dışında açık yerlerde ve gümrük kapılarında sözlü propaganda yapılamayacak. Seçim büroları ise 31 Ağustos’tan itibaren açılabilecek ve ticari faaliyetine devam eden iş yerleri aynı zamanda seçim bürosu olarak kullanılamayacak. Vatandaşların elektronik posta adreslerine, taşınabilir ya da sabit telefonlarına görüntülü, sesli veya yazılı mesaj göndermek sureti propaganda yapılması yasak olacak.

“ARAŞTIRMANIN KİM TARAFINDAN FİNANSE EDİLDİĞİNİN MUTLAKA AÇIKLANMASI GEREKECEK”

Oy verme gününden önceki on gün olan 22 Ekim’den itibaren yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırması, anket, tahmin yayın ve dağıtımı yasak olacak. Bu sürenin dışında kamuoyu araştırması, anket ve tahminlerde tarafsızlık, gerçeklik ile doğruluk ilkelerine uyulmasında zorunluluk bulunacak. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının, araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin mutlaka açıklanması gerekecek. Herhangi bir yayın kuruluşundan alıntıya dayanılarak yapılan yayınlarda bu kapsamda değerlendirilecek. Kurallara aykırılığın tespiti halinde keyfiyetin ilgisi itibari ile cumhuriyet başsavcılıklarına, RTÜK’e, TİB ve Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne bildirim yapılacak.

BELEDİYE HOPARLÖRLERİNDEN FAYDALANILABİLECEK

Siyasi partilerin istemesi halinde ilçe seçim kurulların düzenleyeceği programa göre varsa belediye hoparlörlerinden bedeli karşılığında eşit surette faydalanılabilecek. Broşür, el ilanı, parti bayrağı, poster afiş veya ses ve görüntü içeren CV/DVD her türlü yayını dağıtan kişi 18 yaşını doldurmuş bulunması gerekecek. Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbu üzerinde Türk Bayrağı ve dini ibareler bulunmayacak, propagandalarda Türkçe’nin yanı sıra farklı dil ve lehçeler de kullanılabilecek.

Anahtar Kelimeler
YSKdan-flaş-karar
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

İSMİNAZ FIRTINA YAZDI
Uludağ Haber yazarı İsminaz Fırtına yazdı.

Haberi Oku