GÜNCEL:
Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 9. Toplantısı Veysel Eroğlu'nun Eş Başkanlığında Belarus'ta Yapıldı!
27-28 Temmuz tarihleri arasındaki program çerçevesinde dün Türkiye-Belarus KEK eş başkanları Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey ikili görüşme yaptı. İkili görüşmelerden sonra heyetler arası görüşmeler yapıldı ve bu görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye-Belarus ilişkilerinin gelişmesine büyük önem verdiklerini belirterek, geçen yıl ekonomik ve ticari ilişkilerde önemli gelişme kaydedildiğini vurguladı.

Prof. Dr. Eroğlu, "Ancak bizim hedefimiz cumhurbaşkanlarımızın göstermiş oldukları hedef doğrultusunda ticaretimizi en kısa zamanda 1 milyar dolar düzeyine çıkartmaktır. 1 milyar dolar hedefine ulaşmak için gayret ediyoruz." dedi.

"Turizmin Gelişmesine Önem Veriyoruz"
Türkiye'nin Belarus'ta 1,2 milyar dolarlık yatırımı olduğunu ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türk şirketleri bugüne kadar değişik şehirlerde yaklaşık 1 milyar dolarlık 45 proje gerçekleştirdi. Ayrıca iki ülke arasında turizmin gelişmesine önem veriyoruz. Bu bağlamda THY'nin haftada 4 olan sefer sayısını en az 7'ye çıkarmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Belarus'ta bir Türk bankasının şube açması konusunda çalışmaların sürdüğünü de söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye'de 10 milyon fidanın dikileceği Belarus dostluk ormanının tesis edileceğini belirtti.
“Türkiye’yi Önemli Ortak Olarak Görüyoruz”
Türkiye'yi önemli bir ortak olarak gördüklerini ifade eden Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey ise "Türkiye ile ilişkilerimize önem veriyoruz. Son 10 yılda ticaret hacmi 5 kart artarak 800 milyon dolara ulaştı. Bugünkü anlaşmaların yerine getirilmesi için her türlü çabayı göstereceğiz." şeklinde konuştu.

Belaruslu Bakan, Türk firmalarının ülkesinde üretim yaparak Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerine açılması için destek vermeye hazır olduklarını da ifade etti.
İmzalanan Anlaşmalar
Toplantıların ardından Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Makey, Türkiye-Belarus Karma Ekonomik Komisyonu 9. dönem toplantı protokolünü imzaladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile Belaruslu Bakan iki ülke arasında ormancılık, meteoroloji ve su alanlarında iş birliği niyet beyanlarına imza attı.

Bu çerçevede Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile Belarus Ulusal Pazarlama ve Araştırmaları Merkezi arasında mutabakat zaptı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekeleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Mogilev Serbest Bölgesi İdaresi arasında ortak eylem planı imzalandı. Ayrıca Naftan A.Ş. BNH Petrokimya ve Neotrryd şirketleri arasında 2019-2023 yılları arasında yılda asgari 30 bin ton akrilik asit satışına dair mutabakat zaptı imzalandı.

Prof. Dr. Eroğlu, Belarus Başbakanı ile Görüştü
Türkiye-Belarus Karma Ekonomik Komisyon toplantısının ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov tarafından kabul edildi.
Prof. Dr. Veysel Eroğlu görüşmede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kasım ayında Belarus'a yaptığı ziyaretle ikili ilişkilerde tarihi bir dönemin başladığını belirterek, bu ziyarette iki ülke liderlerinin karşılıklı ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkartma hedefi koyduğunu söyledi.
Prof. Dr. Eroğlu, bugün düzenlenen KEK toplantısının da bu hedef doğrultusunda önemli iş birliği alanlarını kapsayan bir yol haritası olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Belarus’ta Türk İş Dünyası Temsilcileriyle Bir Araya Geldi
Minsk ziyareti kapsamında Belarus'taki Türk iş dünyası temsilcileri ve DEİK İş Konseyi üyeleriyle de bir araya gelen Prof. Dr. Veysel Eroğlu buradaki konuşmasında, Minsk'te muhataplarıyla yaptığı görüşmelerin kapsamlı ve yapıcı geçtiğini söyledi.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Belarus'ta kendi aranızdaki dayanışmayı artıracak, burada uzun yıllardır yaşayanların tecrübelerini aktarabileceği ve Belaruslu iş adamlarıyla bir araya gelebileceğiniz bir dernek ya da platform kurmalısınız. Bu Türkiye-Belarus ekonomik ve ticari ilişkileri ve iki ülke dostluğuna da katkı sağlayacaktır." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun sözleri üzerine, salondaki iş adamları "Türkiye-Belarus işadamları platformu" kurulmasını kararlaştırdı. Söz konusu platformla ilgili çalışmalara en kısa sürede başlanacağı belirtildi. Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bugün ise Minsk'te Türk-Belarus İş Forumu'na katılacak, çeşitli görüşme ve ziyaretlerde bulunacak.
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

Ramazan Acar'dan Bayram mesajı
Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 No'lu Şube Başkanı Ramazan Acar, “Ramazan...

Haberi Oku