EĞİTİM:
Şehitler Unutulmadı!
Üsküdar Üniversitesi tarafından toplumsal değerlerin gelişmesi amacıyla topluma örnek olacak ve insanlığı iyiliğe teşvik edecek davranış, olay ve kişilerin ödüllendirilmesi hedefiyle geçen yıl ilk kez verilen Yüksek İnsani Değerler Ödülleri, bu yıl ikinci defa sahiplerine sunuldu.


Üsküdar Üniversitesi Jürisi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, bu yıl Dr. Doğan Cüceloğlu, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kızılay Başkan Vekili İsmail Hakkı Turunç, Üsküdar Belediye Başkanı Av. Hilmi Türkmen’e ve şehitlerimiz Ömer Halisdemir ve Fethi Sekin için değerli ailelerine 2. Yüksek İnsani Değerler Ödülü verilmesine karar verildi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bir toplumu bir arada tutan değerlerdir”

Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ödül töreninin açılış konuşması Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafından yapıldı. Dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde kişi başı gelir artışı ve eğitim artışına rağmen bunalımların, suçun ve şiddetin artış gösterdiğini, ailelerin dağıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, bunların sebepleri araştırılırken pikolojinin ihmal edilmiş tarafının ortaya çıktığını söyledi. Psikoloji duygu, düşünce ve davranış yani 3D olarak tanımlanırken dördüncü D’nin önemi anlaşıldı: Değerler. Bir toplumu bir arada tutan bağların değerler olduğu anlaşıldı ve değerlerin yeniden inşaası gündeme geldi. Biz kadim kültürümüzdeki değerleri önemsemedik bunun sonucunda da insanlar bireyselleşirken yalnızlaştı” diye konuştu.

Batının özellikle Mevlana gibi Anadolu topraklarına ait felsefeleri alarak geliştirdiklerini ve bunu pozitif psikoloji adı altında bilimsel temellerle yeniden sunduklarını hatırlatan Prof. Dr. Tarhan, değerlerimize sahip çıkmamız gerektiğini söyledi. Üsküdar Üniversitesi olarak bu görüşten yola çıkarak insani değerleri topluma kazandırmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirten Prof. Dr. Tarhan, “Anadolu’da bir söz vardır, marifet iltifata tabidir diye. İyi ve örnek olan kişileri ve kurumları ödüllendirmemiz gerekir ki bu güzellikler yaşasın. Geçen yıl ilk kez verdiğimiz ödüllerin bu yıl ikincisni veriyoruz. Her iyiliğe karşılık vermek gerekiyor. İyilikleri teşvik ettiğimizi göstermek istedik” diye konuştu.

Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın ödülünü Prof. Dr. Sevil Atasoy verdi

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Yüksek İnsan Değerler Ödülü’nün ilki tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya takdim edildi. Alanında uzman bir bilim adamı olarak tarihi değerlere, tarih bilimine katkıları ve topluma sevdirme çalışmaları dolayısıyla 2. Yüksek İnsan Değerler Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya ödülünü Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy takdim etti. Prof.Dr. İlber Ortaylı ödüle layık görülmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Bu ödülü almaktan dolayı son derece mutehassis olduğumu tekrar etmeme lüzum yok. İnsani değerler pek iddialı bir isimdir yani size şunu söyleyeyim insan olmak için iyi tarihçi olmak da yetmiyor. Davranışlar çok önemlidir, denge önemlidir. O dengeyi de bazen denge ilmini okuyanlar da bulamıyor. Galiba insanların insan olması için iyi bir eğitim görmeleri lazım, helal süt emmek çok güzel bir laf. İkincisi de dünyayı tanımak lazım. Çok daha genç yaşlarınızda tapu ve araba edinmekten önce dünya seyahatine para ayırsanız çok daha iyi edersiniz. Yerküreyi tanıdıkça insanları seversiniz çünkü insana lazım olan en büyük şey sevgidir. Bütün din kitapları da söylüyor sevmek çok önemlidir. İnsanlara sevgi, arkadan da tabi insanların yarattıklarına sevgi ve saygı gelir. Sevemediğinize de saygı duyun herşeyi sevemezsiniz mümkün değil fakat saygı duymanız gerekiyor ve o şekilde de hayatınız az zararla kapatırsınız” dedi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı: “Anavatanınızı ve anadilinizi çok sevin”


Prof. Dr. Ortaylı hayatta en sevdiğimiz şeyin “ana” olduğunu belirterek Türkçe’de iki kelimenin başına getirilen ananın çok değerli olduğunu belirterek “Her şeyin başına ana konmaz ana iki şeyin başına konur, birisi anavatandır o çok önemlidir. Nereye giderseniz gidin başkası sizin anavatanınız gibi olmaz, bu anavatandan da kurtulamazsınız. Siz onun çocuğusunuz, 40 takla atsanız adınız Türk’tür. Bunu unutmayın, ona layık olun. İkinci ana da anadildir, lütfen Türkçemize dikkat edin. Telafuzunuzda ve lügatçanızda onun canına okumayın” diyerek gençlere öğüt verdi. Prof. Dr. Ortaylı, kahraman şehitlerimiz Ömer Halisdemir ve Fethi Sekin’in aileleri ile beraber aynı ödülü almaktan tahassüs duyduğunu sözlerine ekledi.

İkinci ödül Kızılay’a verildi

Törende Yüksek İnsan Değerler Ödülü’nün ikincisi sadece Türkiye’de değil, dünyada ihtiyaç sahibi olan herkese dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin yaptığı örnek yardım çalışmaları ve dezavantajlı kitleleri kucaklayıcı gayreti nedeniyle Kızılay’a sunuldu. Kızılay’ın ödülü, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zelka tarafından Kızılay Genel Başkan Vekili İsmail Hakkı Turunç’a takdim edildi. Turunç da “Bu değerli ödülü Kızılay adına milletimizden yani sizden almanın gurununu yaşıyoruz. Elimizde çok gelişmiş teknik imkanlar bulunabilir ama yüreğinizde insan sevgisi yoksa tanıyın tanımayın tanımadığınız insanşlar için hayatınız ortaya koyacak bir anlayışınız gönül dünyanızda bir güzellik yoksa oralara gidemezsiniz. İnsanımızın yüreğindeki bu güzelliği 150 yıldır Kızılay’da yaşatıyoruz ve inşallah Türkiye Cumhuriyeti ve insanlık varolduğu müddetçe Kızılay var olacak ve bu güzel duygularla düğnyadaki mağdur insanlara yardım edeceğiz” dedi.

Dr. Doğan Cüceloğlu’nun ödülünü Prof. Dr. Nevzat Tarhan takdim etti

Törende bir diğer ödül bilim adamı olarak meslektaşlarına ve topluma rol model olan şahsiyeti, yaşamı ve çalışmalarından ötürü Dr. Doğan Cüceloğlu’na verildi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafından ödülü kendisine takdim edilen Cüceloğlu da toplum için iki ortamın çok önemli olduğunu belirterek “Ailede çocuk yetiştirme ortamında yaşatılan değerler ve sınıf ortamında eğitim ortamında yaşayan değerler. Bir toplumun geleceğini bu iki ortam belirliyor onun için bu iki ortama çok önem veriyorum. Çocuklarımızı hangi ortamda büyüteceğimiz meselesini çok önemsiyorum. Korku, kaygı, öfke değerleri mi yoksa bunların yerine saygı sevgi ve güven değerleriyle mi? İşte bu nedenle bu tür tören ve toplantıları önemsiyorum. Bu sürecin içinde yer almış olmaktan da son derece mutluyum ” dedi.

Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen’e ödül


Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Erol Kaya’nın da katıldığı törende Yüksek İnsani Değerler Ödülü sosyal belediyecilik alanında da verildi. “Sosyal Belediyecilik” kavramını öne çıkaran ve sürdürülebilir kılan çalışmaları kapsamında Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e Yüksek İnsani Değerler Ödülü verildi. Başkan Türkmen’e ödülünü Erol Kaya takdim etti. Hilmi Türkmen de konuşmasında bu ödülü Üsküdar halkı adına aldığını belirterek “Üsküdar’da bizler bir slogan ürettik ve dedik ki gençleri iyilerle ve iyiliklerle arkadaş etmek istiyoruz. Ne mutlu iyilerle arkadaş olanlara diyorum” dedi.

Kahraman şehitlerimiz Ömer Halisdemir ve Fethi Sekin’e ödül

Üsküdar Üniversitesi, Yüksek İnsani Değerler Ödülü’nü Türkiye’nin iki kahraman evladına da sundu. 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin önlenmesinde önemli katkısı olan, darbe girişiminin önlenmesinde kırılma noktası oluşturan, hayatı pahasına büyük bir cesaret, kararlılık ve fedakârlık örneği gösteren Şehit Astsubay Ömer Halisdemir ve İzmir Adliyesi’ndeki hain saldırıda hayatını başkalarının canı için feda eden, bize cesareti ve diğergamlığı öğreten kahraman polis şehit Fethi Sekin, Yüksek İnsani Değerler Ödülü’ne layık görüldü.

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk, törene katılan Fethi Sekin’in babası ve kardeşine ödüllerini takdim etti. Fethi Sekin’in babası Mehmet Zeki Sekin de ödül için teşekkür ederek birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.

Törende Üsküdar Üniversitesi Galatasaraylılar da "Kahramanlar Can Verir, Yurdu Yaşatmak İçin" isimli pankart açtı. Öğrenciler Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya da Galatarasay atkısı hediye etti.

Ödüller eğitim bursu ve İyilik Ormanı’nda fidana dönüşüyor

Üsküdar Üniversitesi Yüksek İnsani Değer Ödülü’nü alanlar adına Şile’deki Üsküdar Üniversitesi İyilik Ormanı’na birer fidan dikilirken; ödül alanlar adına 2017-2018 Akademik Yılı’nda bir öğrencinin bursu yine ödül alan kişiler adına verilecek.
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

banner97

Eğitimin yeni gözdesi Paleontoloji Atölyesi...
Eğitimci yazar Sinan Yaman, Paleontoloji ve Arkeoloji Atölyeleri ile verdiği eğitimleri haberimize anlattı.

Haberi Oku

banner108