DÜNYA:
19 Günde 620 Kişiyi Körlükten Kurtardı!

 Afrika’da yetersiz beslenme, güneş ışınlarının dik gelmesi gibi sebeplerle yoğun olarak görülen katarakta savaş açan ESAFED, Afrika ülkelerinde başlattığı mücadelesini aralıksız sürdürüyor. ESAFED üyesi doktorların insanüstü gayretleriyle her gün onlarca insan daha güneş ışığına kavuşuyor. İşte bu kahraman doktorlardan bir tanesi de Umut Duygu Uzunel. Uzunel, 19 günde 620 kişiyi daha ışığa kavuşturarak, inanılması zor bir başarıya imza attı. Küresel Doktorlar gönüllüsü Opr. Dr. Uzunel, iki haftada 4 bin hastayı muayeneden geçirip 380 kişiyi ameliyat ettikten sonra hedefini, 21 günde 500 ameliyat olarak koymuştu. Hedefini 19 günde 620 ameliyatla aşan Uzunel, başarısında kayınvalidesinin de büyük desteği olduğunu belirtti.

KAS HASTASI OLMASINA RAĞMEN 19 GÜNDE 620 AMELİYAT

Opr. Dr. Umut Duygu Uzunel, kas hastası olmasına rağmen geçen haziran ayında Mali’de tek başına, iki haftada 380 hastaya göz ameliyatı yaparak inanılmaz bir başarıya imza atmıştı. 4 bine yakın hastayı muayene eden Uzunel, son gidişinde başarısını daha da üst bir noktaya çekmeyi başardı. Geçen Ramazan Bayramı'nı kastederek, “Önümüzdeki bayramda gideceğim. Hedef 21 günde 500 hastayı ameliyat etmek.” sözünü veren Umut Duygu Uzunel, 19 günde 620 ameliyat yaptı. Daha zor olan glokom ameliyatlarını da 30’a çıkaran Uzunel, 380 olan muayene sayısını binin üzerine çıkarmayı başardı. Çok renkli günler geçirdiklerini ifade eden Opr. Dr. Uzunel, anlaşma problemi yaşamalarına rağmen ameliyatların başarılı geçtiğini, çok fazla hastanın, iki gözü görmeden geldiğinden dolayı ertesi gün gözü açılınca diğer gözünün de ameliyat edilmesini istediğini belirtti.

'TUVALETE GİTMEMEK İÇİN ÇAY BİLE İÇMEMEYE ÇALIŞTIK'

Zamanı idareli kullanmak zorunda olduğunu anlatan Umut Duygu Uzunel, “İnanın, tuvalete gidip vakit kaybetmemek için su ve çay bile içmemeye gayret ediyorduk. Saat 05.30'da kalkıp 06.00'da kahvaltı, 06.30’dan 23.30’a kadar çalışma. Hedefimiz, kapıdan hiçbir hastayı çevirmemekti. Çok şükür bunu başardık. Saat 16.00’ya kadar aralıksız çalışıyorduk. Namazları, öğle ile ikindiyi birleştirerek kılıyorduk. Saat 15.00 gibi setleri sterilizasyona atıp namazları kılıp sonra tekrar gelip 23.00-24.00’e kadar, Allah ne verdiyse 16-17 saat çalışıyorduk. Ameliyat koltuğunda dört saat, beş saat hiç kalkmadan nonstop görev yapıyorduk. Neredeyse deküpik yaralarına az kaldı, o kadar oturdum yani. Türk bayrağını en iyi şekilde temsil ettiğimize inanıyorum.” diye konuştu.

'KİMSE KAPIDAN DÖNMEDİ'

Halkın çok mutlu olduğunu ve kapıdan hiç kimse dönmediği için hastaların teşekkür ve dua ettiğini anlatan Opr. Dr. Uzunel, “Son gün bütün hastaları görmek amacıyla çağırdım. 600 kusur hastayı bir günde muayene ettik. Mahşeri bir kalabalık vardı. Çok büyük bir izdihamdı. Ben her hastaya aynı özenle baktım.” ifadelerini kullandı.

'ÖZELLİKLE KAYINVALİDEME TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM'

Başarısında kayınvalidesi Naime Uzunel ve eşi Halil Uzunel'in de desteklerini gördüğünü sözlerine ekleyen başarılı doktor, “Çocukların bakımı ve yokluğumun hissettirilmemesinde özellikle kayınvalidem Naime Uzunel'in katkıları nedeniyle teşekkür ediyorum. Allah razı olsun.” dedi. Toplam sekiz yerel personel ve üç Türk olmak üzere 11-12 kişinin vazife yaptığı Bamako şehrindeki hastaneye, Fildişi Sahili'nden gelenler olduğunu da belirtti.

'BATI AFRİKA BÖLGESİNDE EN BÜYÜK KATARAKT OPERASYONU'

Küresel Doktorlar ESAFED Başkanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Yılmaz ise Batı Afrika bölgesinde kataraktta en büyük operasyonu yaptıklarını belirterek, 10 yılda 10 bin ameliyat hedefini, bu hızla gidildiği taktirde beş altı yılda tutturacaklarını ifade etti. Prof. Dr. Yılmaz, “Buradaki en temel mesele eğitim. Yerel doktorun eğitimiyle de ilgilendik. Oranın iyi bir hekimi olduğunu düşündüğümüz ama bizim kriterlerimize göre çok zayıf bir hekim olan arkadaşımızı eğiterek, yavaş yavaş vakalara sokmaya başladık. Onu eğitmeye çalıştık. Hedef, yerel doktorlarla ameliyatları devam ettirmek. Birkaç seneye kadar bu ameliyatları yapabilir hale gelecekler. 10 yılda 100 bin muayene, 10 bin ameliyat ve 10 tane göz doktorunu da ameliyat yapabilecek seviyeye getirmek hedefindeyiz. Bin vakayı tamamladık. Bir gözün açılması için gereken 100 dolar. Vatandaşlarımızın, her zaman verdiği desteklerini devam etmelerini istiyoruz. Afrika’da bizim de gören bir gözümüz olsun diyecek vatandaşlarımız, Kimse Yok mu Derneği'ne makbuz karşılığı bağış yapabilirler.” dedi.

Uluslararası Vefa Sağlık Konfederasyonu (VESKON) organizasyonu olan Küresel Doktorlar, Türkiye genelinde 118 sağlık derneği ve bu derneklerin oluşturduğu beş federasyonun üst çatısı. Küresel Doktorlar’ın 10 binden fazla gönüllüsü bulunuyor.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

banner97

Basının ziyaretine açılacak
Dr. Suat Günsel Camii, 2 Ocak Salı günü 9.00-16.00 saatleri arasında basının ziyaretine açılacak. Basın...

Haberi Oku

banner108