BURSA HABERLERİ:
SGK'dan Emekli Olamazsın Şoku!

Ali Osman Turhan 1957 yılında dünyaya gelmiş. Babası tarafından nüfusa 2 yıl küçük (1979) yazdırılan Turhan, 1976 yılında arkadaşlarıyla birlikte askere gitmek isteyince mahkeme kararıyla doğum tarihi düzeltmesi yaptırmış. Yaşıtları ile askere gidip gelen Turhan, köyde çiftçilik yaparken Bağ-Kur primlerini de yatırmış. Emekli olmak için Haziran 2015'te müracaat eden Turhan, SGK’dan gelen “Toplam 17 bin 800 lira borcunuz var, toplu yatırırsanız emekli olacaksınız” cevabı üzerine harekete geçmiş.
Ali Osman Turhan, traktörünü ve zeytinliğini satıp SGK'ya olan borcunu ödemiş. Mutlu haberi beklerken 45 gün sonra çalan telefonun ardından gittiği SGK’da aldığı haberle adeta şok geçirmiş. SGK’dan, “Pardon siz emekli olamazsınız çünkü 1976 yılında yaşınızı iki yıl büyütmüşsünüz.” cevabını alan Turhan, ailesinin perişan olduğunu belirterek, yetkililerden mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.
PRİMİ MEVCUT KİMLİKTEN ALDILAR AMA EMEKLİ YAPMADILAR
Arkadaşlarıyla askere gidebilmek için mahkeme kararı ile 1976’da yaşını iki yaş büyüttüğünü anlatan Ali Osman Turhan, “2015’in 6 ayın 29’unda günüm doluyordu. Ben de 30’unda dilekçemi verdim, emekli olmak için. Güzel cevap beklerken 45 gün sonra SGK’dan ‘siz emekli olamazsınız, 1976 senesinde yaşınızı büyüttüğünüzden dolayı.’ dediler. Şaşırdım kaldım, traktörümü sattım, elim ayağım bağlandı. Mağdur durumdayım. Mağduriyetimiz giderilmesini istiyorum.” dedi.
Gemlik Fevziye köyünde yaşarken babasının kendisini iki yaş küçük yazdırdığını dile getiren Ali Osman Turhan, şunları söyledi: “Arkadaşlar askere giderken bende onlarla aynı yaşta askere gitmek için mahkemeye giderek iki yaş büyüttüm ve arkadaşlarımla askere gittim. Yıllar sonra emeklilik haberi beklerken bu yok haberle şok geçirdim. Ben zaten Bağ-Kur’dan emekli oluyorum ama bende buna aşırdım. Temmuz ayında sigortalı olmuşum ve Ağustos ayında yaşımı büyütmüşüm. Bağ-Kur günümü, primimi hepsini doldurmuşum, bu SGK’da nereden çıkarıyor ben de anlamış değilim.”
Bağ-Kur’a yaklaşık 35 bin lira para yatırdığını ifade eden mağdur çiftçi Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bana 16 bin lira borcunuz var, yatırın emekli olacaksınız’ dediler. Parayı yatırdım, daha sonra iki ay daha hesap çıkardılar 1850 lira. Onu da yatırdım geldim. Tamam sen işlemini yap kağıtları imzala dediler. 45 gün sonra bana telefon geldi gittim, ‘siz emekli olamazsınız’. Niye zamanında söylemediniz, ne iş yapıyorsunuz orada. Bu nüfus kağıdının üzerinden prim almışınız siz benden. Neden bunları göz önünde bulundurmuyorlar şaşırdım kaldım. 4 çeker traktörüm vardı sattım, prim borcum için zeytinliğimi sattım. Şimdide ‘emekli olamıyorsunuz’ dediler, böyle kaldık. Hiç bir taraftan gelirimiz de yok. Malımız da kalmadı, mülkümüz de kalmadı, böyle perişan bir vaziyetteyiz.”
Birde trafik kazası geçirdiği için şimdi çalışamadığından da yakınan Ali Osman Turhan, “3 aydan bu yana kolumda kırık, hiçbir iş yapamıyorum. 4 kere ameliyat oldum. Elimiz kolumuz bağlı kaldı, yetkilere sesleniyorum; biraz yardımcı olsunlar bize. Burada bir düzenimiz vardı onu kaybettik.” ifadelerini kullandı
Eşi Feruzan Turhan ise, şunları kaydetti: “Bağ-Kur’a güvendik traktörümüzü sattık, zeytinliğimiz sattık ona güvendik. Eşim birde trafik kazası yaptı kolu da kırık, perişan duruma düşürdüler bizi. Emekli de olmadı. Emekli olacak diye parasını yatırtdılar perişan ettiler.”

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

Marmarabirlik’ten üreticiye 630 milyon TL...
2023/2024 iş yılı ürün alım kampanyasının son dilim ödemesini 26 Nisan 2024 tarihinde yapacak Marmarabirlik,...

Haberi Oku