BURSA HABERLERİ:
Bursa'da tabipler ve veteriner hekimlerden ‘Tek Sağlık' çağrısı

Açıklamada, "Geçmişi 1880'li yıllara dayanan, günümüzde önemi COVID-19 pandemisi ile yeniden anlaşılan ''Tek Tıp/Tek Sağlık-One Medicine'' olarak isimlendirilen kavram Bursa Tabip Odası ve Bursa Veteriner Hekimler Odası olarak bizlerin de gündemindedir" denildi. 'Tek Sağlık' kavramının tanımının yapıldığı açıklama şöyle devam etti: "Tek Sağlık, insan, hayvan ve çevre sağlığını bir bütün olarak değerlendiren, gerekli sağlık hizmetlerini disiplinler arası işbirliği ile genişletmeyi öngören, küresel sağlık stratejisidir. İnsan ve hayvan sağlığına hizmet eden beşeri hekimleri, veteriner hekimleri ve diğer sağlık profesyonellerini kapsayan bir terim olmakla birlikte; Corona virüs örneği gibi hayvanlardan insanlara geçebilen ve halk sağlığı açısından tehdit oluşturan zoonotik hastalıkların anlaşılması, önlenmesi ve kontrol altına alınmasında önemli rol oynar."

15 DAKİKADA 1 KİŞİ KUDUZDAN ÖLÜYOR

2003 ve 2019 yıllarında dünyayı sarsan ve SARS adıyla bilinen, hayvanlardan insanlara geçen zoonotik karakterli hastalıkların beşeri-veteriner ortak çalışmasının gerekliliğini yeniden ortaya koyduğu belirtilen açıklamada, "'Tek Sağlık' konusunu da yeniden gündeme getirmiştir. Türk Tabipleri Birliği ve Türk Veteriner Hekimler Birliği'nin 25 Nisan 2009'da yayınladıkları, Tek Tıp/Tek Sağlık Ortak Deklarasyonu'nda vurguladıkları gibi 'Dünyada her 10-15 dakikada bir kişinin kuduzdan yaşamını kaybetmesi, yılda 1.5 milyon kişinin tüberkülozdan ölmesi ve gelişmekte olan ülkelerde insan bruselloz vakalarının yüksek oranda seyretmesi zoonotik hastalıkların önemini ve kontrolünde beşeri ve veteriner hekimlerin birlikte çalışmalarının gerekliliğini açıkça ortaya koymuştur" denildi.

ANTİBİYOTİKLERE DİRENÇLİ BAKTERİLER

Açıklamada, önemli bakteriyel etkenlerin tüm dünyada yaygın olarak kullanılan antibiyotiklere karşı geliştirdikleri 'çoklu direnç sorunu' dikkatle takip edilmesi gerektiği vurgulandı. "İnfeksiyon hastalıklarının değişen epidemiyolojisi buna neden olan küresel etmenler dikkate alındığında, halk sağlığı hizmetlerinin multidisipliner bir alan olarak değerlendirilmesi zorunludur" ifadeleri kullanılan açıklamada, hayvan sağlığının güvence altına alınmadığı bir dünyada insan sağlığının, gıda güvenliğinin güvencesinin de sağlanamayacağı belirtildi.

"BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ"

Açıklamanın son kısmında, "Biz Bursa Veteriner Hekimleri Odası ve Bursa Tabip Odası olarak halkımızın sağlığını geliştirmek ve iyileştirmek için Tek Sağlık kavramı çerçevesinde üstümüze düşeni yapacağımızı bildirmek istiyoruz. Bununla ilgili olarak her iki hekimlik grubunun zoonoz hastalıklar konusunda uzman hekimlerini bir araya getiriyor, mevcut koşullarda online eğitimlerle meslektaşlara ulaşmaya çalışıyoruz. Bundan sonraki süreçte halka açık online programlarla COVID-19 başta olmak üzere, zoonoz kaynaklı hastalıklar konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaya yönelik çalışmalarda işbirliği içinde olacağız" denildi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

banner97

Türk Sağlık Sen Sendikası Şubelerinden suç...
Sağlık çalışanını sahte imzayla sendikaya üye yapılmasının anlaşılması üzerine suç duyurusunda...

Haberi Oku

banner108