BİLİM-TEK:
İki Profesör Aynı Karede!

 Prof. Dr. Sancar’ın konferansına Yeditepe Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenlerinin yanı sıra İstanbul ve çevresinden yaklaşık 70 okuldan 700’den fazla öğrenci ve öğretmen izleyici olarak katıldı. Prof. Dr. Sancar, eğitim yaşamını, bilim çalışmalarını ve Nobel ödülüne uzanan başarısını espri dolu bir sunumla gençlerle paylaştı. Prof. Dr. Sancar’ın eşi Gwen Sancar’ın da katıldığı konferansta Yeditepe Üniversitesi Kurucu Başkanı Bedrettin Dalan, Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, İSTEK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Altay Burak Dalan, ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, organ nakli ve çocuk cerrahisindeki başarılarıyla dünya çapında tanınan Prof. Dr. Münci Kalayoğlu da izleyiciler arasında yer aldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Bedrettin Dalan, Prof. Dr. Sancar’ı Yeditepe Üniversitesi’nde ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Prof. Dr. Sancar’ın kazanmış olduğu Nobel ödülünün Türk milletine verilmiş büyük bir onur olduğunu söyleyen Dalan, bu ödülle Türklere karşı oluşan ön yargıyı kırdığı için de Prof. Dr. Sancar’a teşekkür etti. 

'KENDİMİ POPSTAR GİBİ HİSSEDİYORUM'

Yoğun ilgi gördüğü konferansta Prof. Dr. Sancar, hayatını ve bilimsel çalışmalarını samimi ve esprili bir dille anlattı. Konuşmasına teşekkür ile başlayan Sancar, “Kendimi popstar gibi hissediyorum.” diyerek salonu dolduranları güldürdü. Seyirciler arasında yer alan Prof. Dr. Gazi Yaşargil’e olan hayranlığını dile getirerek sözlerine devam eden Prof. Dr. Sancar, sonrasında Nobel Ödülü ile ilgili hazırladığı sunumu izleyicilerle paylaştı. 40 yıldır bilime ve insanlığa hizmet ettiğini anlatan Prof. Dr. Sancar, “Atatürk ve Cumhuriyet’in bilimsel devrimlerine çok şey borçluyum. Ailemden büyük destek gördüm ve Türkiye’de harika öğretmenlerden çok iyi bir eğitim aldım. Bu ödül gökten inmiş bir ödül değildir, çok çalışmanın ve iyi eğitimin sonucudur. Nobel hem benim hem de Türk milleti için büyük bir ilham kaynağı oldu. Ödülü kazandığımı sabaha karşı gelen bir telefonla öğrendim. Bu uzun bir süreçti. Hayatımda verdiğim en güzel ders Nobel heyetine verdiğim ders oldu. Bu derste hem ülkemi hem de çalışmalarımı en iyi şekilde temsil ettim.” dedi. 

'NOBEL'DEN SONRA HAYATIM DEĞİŞTİ'

Nobel ödülünden sonra hayatında pek çok şeyin değiştiğini anlatan Prof. Dr. Sancar, bu ödül sayesinde Türkiye’de Tom Cruise kadar ünlü biri haline geldiğini söyleyerek salondakileri kahkahaya boğdu. Ödül sonrasında pek çok kurum ve insandan plaket aldığını anlatan Prof. Dr. Sancar, aldığı en anlamlı ödülün İsveç’te çalışan Türk İşçilerinin kendisine verdiği plaket olduğunu da vurguladı. Nobel madalyasını Anıtkabir’e koymaya karar vermesini eleştirenlere espritüel bir dille cevap veren Prof. Dr. Sancar, “Bu madalya Cumhuriyetin bir halkasıdır, nereye koysaydım, cebime mi koysaydım?” diyerek salondan büyük bir alkış aldı. 

Nobel ödülünden kazandığı paranın bir kısmını 2007 yılında eşi ile birlikte Türk kültürünü Amerika’da tanıtmak amacıyla kurdukları “Carolina Türk Evi” için kullandıklarını anlatan Prof. Dr. Sancar, “Yaşadığınız ülkede Atatürk’ü tanımayan bir kişi bile varsa biz görevimizi yapmıyoruz demektir.” dedi. Gençlere en büyük tavsiyesinin çalışmak olduğunu ifade eden Sancar şöyle devam etti: “Ne yaparsanız insanlığa hizmet etmek için yapın, çok çalışmak başarının en önemli kaynağıdır. Nobel ödülünden sonra artık tek görevim bilim yapmak değil, gençliğe örnek olmak için elinden geleni yapacağım.”

Konferansın ardından sahneye çıkan Bedrettin Dalan ve Rektör Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Gülveli Kaya imzalı Atatürk portresini Prof. Dr. Sancar’a hediye etti. Üniversitenin hediyesini ise Prof. Dr. Sancar’a Prof. Dr. Gazi Yaşargil verdi. Prof. Dr. Yaşargil, konferansın yıllardır dinlediği derslerden çok daha samimi ve içten olduğunu belirterek, Prof. Dr. Sancar’ın çalışma alanının hem insanlık hem de doğa için önemli olduğunu söyledi. 
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

MG’den Dünyanın %100 Elektrikli İlk Station...
Doğan Holding çatısı altında faaliyet gösteren Doğan Trend Otomotiv’in Türkiye distribütörlüğünü...

Haberi Oku