Nedense bir kısım insanımızda toplumsal güvensizlik ve kendine yabancılaşma hakimdir. Bu kişiler "Bizden adam olmaz" derken, başka bir kimliğe kendisini devşirdiği halde, kendini de bizi de rahat bırakmaz, geçmiş atalarımızdan bugüne tüm insanlarını küfürle yad etmeyi marifet sayarlar, İşin doğrusu, bunların devşirilip başka topluma karışmaları da mümkün olmamaktadır, çünkü diğer toplumlarda da kabul görmediklerinden, elde kalmış mal gibi kahırlarını Adığe toplumu çekmektedir, 
Bunları yazarken derdim bu insanları eleştirmek değil, yeni neslin bilmediği bazı konuların bilgim dahilinde olanlarını anlatmak istiyorum. Şapsığe dağlarında atalarımın tarım yaptığı kayalıkları ve tarım kültürünü gördüğümde insan azminin nelere kadir olduğunu ve bu insanların nasıl 300 yıl boyunca hem üretip hemde savaştığını idrak etmiştim. Rahmetli babamın anlatımlarından, insanların yaşayamadığı bataklık arazi olan, Samsun-Çarşamba ovasında nasıl yaşamaya alıştıklarını ve bu bataklığın Çerkesler tarafından nasıl verimli ova haline getirildiğini görmek mümkündür. Bugün Türkiye diasporasında bulunan Çerkeslerin Türkiye’de ki diğer nüfusa oranları bellidir. Bu orana rağmen 150 yıldır bu ülkenin sosyal, askeri, sanatsal, ekonomi ve eğitim alanlarında yaptıkları aksiyonlar gözönüne alındığında ne kadar zeki, çalışkan ve başarılı oldukları anlaşılır. Bunca baskı ve asimilasyona rağmen Anadoluda bulunan tüm etnisiteler arasında en iyi direnen kültürde bizim kültürümüzdür, diasporada farklı kültürler arasında eriyor olmamız gerçeğinin de farkındayız, ama buna çare olarak insanımızı ve tarihimizi küçümsemek yerine kucaklaşmanın, bütünleşmenin ve birbirimize güvenmenin daha doğru olacağını bilmek gerekir, 40 yaşına kadar abuk sabuk işlerle uğraşıp 40 yaşından sonra kültürünün ve insanlarının farkına varan telaşe memurlarının kendi halkının gücü dışında herhangi bir emperyalist ittifakında çözüm aramalarının, kendi başlarına da bela getireceğini bilmelerini isterim.
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

banner97

banner108