Mayıs ayı Çerkesler için son derece önemli günler barındıran bir aydır.Sevinçli günler olsa da, hüzünlü günler daha çoktur. 21 Mayıs 1864 ve 11 Mayıs 1918 tarihleri Kuzey Kafkasyalılar ( Çerkesler) için son derece önemli günlerdir. En bilinen bu iki tarih Çerkeslerin hafızalarından asla silinmeyen ve silinmeyecek izler taşımaktadır. Ayrıca 2 Mayıs 1923 de yaşanan  Gönen-Manyas İç Sürgünü ve 28 Mayıs 1945’de Avusturya’da yaşanan Drau faciasıda Çerkeslerin unutamadığı acı günlerdir.
   21 Mayıs 1864 tarihi ;101 yıl süren Rus-Kafkas savaşlarının Çerkeslerin aleyhine sonuçlanıp yeryüzünün en acımasız ve en bilinmeyen soykırım ve sürgünün yaşandığı tarihdir.Bu tarihte 1.500 bin Çerkes bin yıllardır yaşadığı anayurdundan sürülmüş ve 500 bin Çerkes sivil nüfusta Emperyalist Rus kuvvetleri tarafından öldürülmüştür.
   Ruslar her yıl 21 Mayıs’ı Kafkasya’nın tamamen feth edildiği gün olarak kutlarken,Çerkeslerde 21 Mayıs'ı Sürgün ve Soykırım günü olarak anmaktadırlar.
   11 Mayıs 1918 tarihi ise Kuzey Kafkas Halklarının birleşerek kurmuş oldukları Birleşik Kafkasya Cumhuriyeti Devletini simgelemektedir.Kısa ömürlü olan Bu devlet birliğin getirdiği bir devlet olduğundan Kafkasyalılar için çok değerlidir.1921 yılında ,Rusya’da SSCB’nin kurulmasıyla Bolşevikler tarafından yıkılmıştır.
   Dünyada en çok Çerkesin yaşadığı ülke olan Türkiye’de 11 Mayıs ve 21 Mayıs’ın her yıl dönümlerinde Çerkes vatandaşlarımız tarafından diğer ülkelere nazaran  farklı ve dinamik etkinliklerle bu özel günler yad edilmektedir.
   Son otuz yıldır Türkiye’deki Çerkes Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) öncülüğüyle 11 Mayıs ,21 Mayıs ve diğer günler çeşitli etkinliklerle gündeme taşınmaya çalışılırken,bu yıl bir siyasi partinin öne çıktığına şahit olduk.Bu parti 2014 yılında kurulan Çoğulcu Demokrasi Partisidir.Yaşanan süreçte,diğer siyasi partilerden farklı olarak Çoğulcu Demokrasi Partisinin (ÇDP ) çoğulculuk ilkesinden hareketle bu yıl Çerkeslerin her etkinliğine ağırlığını koymuştur. Çerkeslerin sorunun siyasi olduğunu ve uluslararası boyutunun bulunduğunun bilincinde olan ÇDP kadroları Mayıs ayında ortaya koydukları eylemler ve etkinliklerle Çerkesler için önemli olan bu özel günlere (11 ve 21 Mayıs) Türkiye’de büyük bir sıçrama yaşatmıştır.Ayrıca ÇDP Mayıs ayının başında 2 Mayıs 1923 Gönen-Manyas iç sürgününüde gündemine alarak bu pek bilinmeyen iç sürgünü görünür kılmıştır.Ve ardından kardeş Dağıstan Cumhuriyetinde yaşanan Virüs salgınındaki kötü duruma karşı ortaya koyduğu duyarlı ve kararlı insani irade ile de takdir toplamıştır.
  Çoğulcu Demokrasi Partisi,Dünya genelinde yaşanan olağan dışı salgın hastalık ( COVİT 19 pandemisi) nedeniyle kardeş Dağıstan Özerk Cumhuriyetindeki insani  kötü duruma tutarlı tepki göstererek,Türkiye’nin Dağıstan’a tıbbi yardım yapması için yetkili mercilere çağrıda bulunmuş, sosyal medyayı , hazırladığı duyuru ve internet adresleriyle harekete geçirerek,gerekli tıbbi yardımın sağlanmasına öncülük etmiştir.Bu girişim ile ÇDP ; hem yardımsever Türkiye için iyi bir puan kazanılmasını sağlamış ,hemde siyasetin ne kadar önemli ve etkili olduğunuda somut olarak ortaya koymuştur.
   ÇDP Pandemi’ye rağmen 11 Mayıs 1918 Birleşik Kafkasya Devletinin Kuruluşunun 102.yıl dönümüne ve pek bilinmeyen 2 Mayıs 1923 Gönen-Manyas iç sürgününün yıl dönümüne ve  Drau faciasına özel önem vermiştir. ÇDP teşkilatı, Başta ÇDP nin Genelbaşkanına ve her üç olayın uzmanı aydın kişilerine ÇoğulcuTV kanalında programlar düzenleyerek,ülkemizde yaşayan milyonlarca Çerkes vatandaşımız için çok önemli olan bu tarihi günlerle ilgili kamuoyuna değerli bilgiler sunulmasını sağlamıştır.
   ÇDP nin esas etki yarattığı hareket ise 21 Mayıs 1864 ÇERKES SOYKIRIMI VE SÜRGÜNÜ’nün yıl dönümünde,Soykırımın sorumlusu olan Rusya Federasyonunun İstanbul baş konsolosluğu önünde soykırımla ilgili  açıklama yapma isteğiyle başlayan olaylar silsilesiyle olmuştur.
   ÇDP yetkililerinin 21 Mayıs’tan bir hafta önce İstanbul Valiliğinden yazılı olarak almış olduğu “Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu önünde sınırlı sayıda kişinin katılacağı (Salgın dolayısıyla) açıklama yapma” izninin ,son anda başına buyruk bir emniyet yetkilisi tarafından engellenmesi ile başlamıştır.Bu hukuksuz engellemenin canlı yayın esnasında gerçekleşmesi sosyal medyada kıyametin kopmasına neden olmuş ve Yaşanan skandal çok kısa süre içerisinde 60 bin küsür kez izlenme sayısına ulaşmıştır.
   İkinci dalga ise ÇDP Genel Başkan’ının ; “yapılan hukuksuz uygulama nedeniyle Çerkes Soykırımı ile ilgili açıklamanın Konsolosluk önünde yaptırılmadığı için açıklamadan vaz geçildiğini ve bu durumun protesto edildiğini “ başka bir mekanda kamu oyuna deklare etmesiyle yaşanmışır.Canlı yayında yapılan bu açıklama sosyal medyada infiale neden olmuş ve bu haklı protesto çok kısa zaman içerisinde 70 bin küsür kez izlenmiştir.
   Hız kesmeyen ÇDP Ayrıca 21 Mayıs günü,ulusal düzeyde yayın yapan bir çok TV kanalına ÇDP Genel Başkanı ve Genel Başkan yardımcıları canlı bağlantılara katılarak 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü ile ilgili geniş kapsamlı bilgiler kamuoyuna aktarılarak Türkiye halkı bilgilendirilmiştir.
   Gün içerisinde ÇDP nin aktif ve etkili icraatları etkisini göstermiş ve önceki yıllarda 21 Mayıs’ı anma etkinliklerinde alışık olduğumuz birkaç Belediye Başkanı ile bir o kadar bürokrat tarafından dile getirilen “Çerkeslerin acısını paylaşıyoruz”mesajları aşılarak Türkiye Cumhuriyetinin en üst  kurumu olan Cumhurbaşkanılığı tarafındandan da 21 Mayıs taziye mesajı yayınlanmıştır.                                      Bizzat Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının resmi Twitter hesabından ilk kez “Anavatanlarından Sürgün edilişinin 156.yılında Çerkes kardeşlerimizin acılarını paylaşıyor,hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum” içerikli mesajı yayınlanarak tarihi bir olay gerçekleşmiştir.
    Çerkes vatandaşlarımız için,bu güzel ve önemli gelişmede bir çok kurum ve kuruluşun katkısı vardır ama en büyük payı ÇDP nin hanesine yazabiliriz.Türkiyede Çoğulculuğun Sözde değil Özde temsilcisinin ÇDP olduğunuda rahatlıkla söyleyebiliriz.Artık Türkiye siyaseti küçük ama etkili bir partiye kavuşmuştur.
   Sağlıklı ve Güzel günlere bir an önce kavuşmak dileğiyle.
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
Doğan Duman 4 yıl önce

nasir bey eli̇ni̇ze , kalemi̇ni̇ze sağlik. çerkesleri̇n yaşadiği acilari ve haksizliklari herkesi̇n anlayacaği şeki̇lde anlatmişsiniz.

Misafir Avatar
Necmettin Türkoğlu 4 yıl önce

nasır kardeşim öncelikle eline yüreğine sağlık, bizler için mayıs ayının ne anlama geldiği hususunda kaleme almış olduğun yazında, geçmişte yaşanan acılar ve gelecek için öngörüleriniz bizleri aydınlatmıştır. teşekkür ederim kalemin tükenmesin, sağlıcakla ve mutlu kalın.

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104